HTML

Rosszabbik Magyarországért

Friss topikok

Vállalkozásfejlesztési kisokos

2013.03.26. 17:31 Whattacukor

Sokszor sok helyen hallom, hogy a magyar gazdaság szempontjából a legfontosabbak  kis és közepes vállalkozások (kkv) és, hogy így meg úgy kell őket támogatni, ezért most én is leírom, hogy szerintem, hogy kell őket támogatni.

Először nézzük meg, hogy NE támogassuk a kkv szektort!
Ne adjunk nekik különböző állami projektek keretében visszanemtérítendő támogatást és ingyen hitelt se (az olcsó hitel az más kérdés). Miért ne? Azért mert egy tisztességes kisvállalkozónak nincs ideje a netet böngészni a legújabb pályázati kiírások után kutatva, mert DOLGOZIK, ezután nincs ideje és tudása pályázatot írni, vagy pénze egy pályázatíróra (ha már van rá pénze, akkor már felesleges támogatni).

A legfontosabb ellenérvhez vegyünk két vállalkozást, ami Áder Jánost mintázó bólogatójánosokat gyárt 50 Ft-s darabáron. Ekkor mind a két cégtől vesznek a vásárlók és a tisztes verseny miatt rá vannak kényszerítve, hogy fejlesszenek, valamint, hogy ne túlzottan növeljék az áraikat. Ezután az egyik cég elnyer egy állami pályázatot (tegyük fel, hogy még csak nem is haveri alapon, hanem szakmai okok miatt) és kap egy kalap pénzt. Ekkor ez a cég képes lesz 40 forintos darabáron gyártani termékét, a vevők tőle fognak venni, a másik cég csődbe jut. Miután egyeduralkodó lett a piacon már semmi nem kényszeríti, hogy olcsón adja portékáját és felemeli az árát 60 Ft-ra. Ebből is látszik, hogy az államnak nem dolga, hogy cégek számára mesterséges előnyt, vagy hátrányt teremtsen, persze jó hangzik a médiában, hogy ennyivel meg annyival támogattuk a cégeket. Akkor mégis mit lehet tenni?

Hogyan támogassuk a kkv szektort...
Szerintem a legegyszerűbb támogatási forma, ha a támogatásra szánt összeget inkább nem szedjük be, vagyis otthagyjuk a cégeknél. Ezzel senki nem kerül versenyelőnybe vagy hátrányba és a korrupciónak még csak a látszata sem merülhet fel, mert manapság ez is nagyon fontos szempont.

A cikk alapállítása az, hogy valójában semmilyen direkt támogatási forma nem fogja meghozni a kívánt eredményt! Indirekten azonban lehet támogatni: egyszerűsítsük az adminisztrációt, csökkentsük az adók számát. Ezek a dolgok is működőképesek de a legfontosabb szerintem, az hogy kiszámítható környezetet kell nekik teremteni: olyat, ahol nem kell attól félnie egy cégnek, hogy rá, vagy a megrendelőjére holnaptól különadót vetnek ki, vagy egyszerűen megszüntetik (lásd szerencsejáték ipar), olyat ahol nem fordulhat elő az, hogy egy idióta kérdőív vissza nem küldéséért megszüntetik a céget, olyat ahol ha a miniszterelnök valamit megígér (esetleg még a nemzetgazdasági miniszter is írásba foglalja, lásd bankadó eltörlése), akkor bízhatunk abban, hogy meg is tartja az ígéretét. Olyat ahol a minimálbér után nem kell még extra tízezreket adózni, míg a nettó érték nem változik. Olyan környezet kell nekik ahol a közbeszerzési pályázatokat azok nyerik el akik megérdemlik, nem pedig az Arany Talicska díjas haverok, olyan ahol a magántulajdonhoz való jog szent és sérthetetlen, ahol a törvényeket még a kormányzó hatalomnak is be kell tartania.

Ha mindezeket végiggondoljuk, akkor a kis és középvállalkozások elemi érdeke, hogy Viktor és a bólogatójános haverjai elhúzzana. Az a baj, hogy még ha egy-egy intézkedésükkel valóban segítenek is egyes cégeket, azzal, hogy nem lehet előre tervezni egy hónapra sem, kiirtják az emberekből a vállalkozói kedvet.

Szólottam vala: Uff

Szólj hozzá!

Címkék: kkv magántulajdon kis- és középvállalkozások tisztes verseny

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszabbikmagyaroszagert.blog.hu/api/trackback/id/tr345174026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása