HTML

Rosszabbik Magyarországért

Friss topikok

Az alkotmánymódosítás margójára

2013.03.12. 13:17 Whattacukor

Az alkotmány módosításával kapcsolatban már jó néhány blogbejegyzés megjelent, ezek sok mindent leírnak, de szerintem a lényeget kihagyják.

A lényeg szerintem az, hogy a jelenlegi hatalom, nem képes mit kezdeni a kapott felhatalmazással. Megtehette volna, hogy viszonylag csendben, nagyobb konfrontációk nélkül kormányoz, esetleg néhány kritikus területet átalakít (szigorúan ahol muszáj). Ebben az esetben jó esélye lett volna rá, hogy nem csak a 2014-es, hanem azt azt követő választásokat is csont nélkül nyeri (a hatalom bebetonozásának ez egy vállalható módja). Nem ez történt!

Ma a magyar kormány hadban áll mindenkivel: a hétköznapi életre lefordítva, olyan ez, mint mikor egy nagyszájú egyén bemegy a kocsmába és mindenkibe beleköt. A nálánál kisebbek (megfeleltethetők a többi politikai pártnak), visszaszólnak esetleg, de ütni már nem mernek, vagy nem bírnak. A nagyobbak (gondolok itt elsősorban az EU-ra, főleg Németországra) meg úgy vannak vele, hogy nem érdemes laposra verni egy idiótát, a végén még kiborul a hideg sör (értsd különadókat vetnek ki az autóipari cégekre is). A nagyszájú egyén ekkor igazán nyeregben érzi magát, de a probléma csak most kezdődik. Azt kell megnézni, hogy kik is ültek abban a kocsmában? A kocsmában jelen esetben a nagyszájú legény munkatársai ültek, azok akikkel másnap együtt kell működni...

Térjünk vissza az eredeti gondolatmenethez. A kormánynak láthatólag nincs épkézláb elképzelése arról, hogy hogyan lehetne kihúzni az országot a válságból. Ugyanakkor fel kívánja használni jelenlegi hatalmát arra, hogy kvázi leválthatatlanná tegye magát, ennek egyik eszköze az alkotmánymódosítás (módosítgatás). Ha valaki nem érti, hogy mi az egésszel a probléma, annak a következő gondolatkísérletet javaslom: X képviselő beterjeszt egy alkotmánymódosítást, például azzal, hogy egy adó mértéke (Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi köze az alkotmánynak az adók mértékéhez, de pont ez a kormány kívánja az egykulcsos adót alaptörvénybe foglalni), legyen 20000 Ft. Ezután Y képviselő beterjeszt egy alaptörvény módosítást, hogy ugyanazon adó összege legyen 50000 Ft (teszi mindezt úgy, hogy az előző rendelkezést érvényben hagyja). Mindkét módosítás átmegy! Akkor ezek után mennyit is kell fizetni?

A problémát persze lehet kezelni. Az alkotmánybíróságnak fel kell vállalnia, hogy ne engedjen olyan módosításokat beleírni az alaptörvénybe, amelyek ellentétesek annak hatályban lévő rendelkezéseivel, vagy az alapvető emberi jogokkal. A jelenleg elfogadott módosítások jelentős része ilyen. Ezek után szerintem az egyetlen logikus út az, hogy azt úgy ahogy van megsemmisítik. Sajnos nincsenek kétségeim, hogy a logika ebben az esetben is csatát fog veszíteni a joggal szemben. A háború azonban még nem ért véget!

A háború csak akkor fog véget érni, ha az ellenérdekelt felek felismerik, hogy az egyetlen kiút a válságból, ha meghallgatjuk a másik véleményét, javaslatait és arról a javaslattevő pártpolitikai hovatartozásától függetlenül, kizárólag a javaslat szakmai értéke szerint döntünk. Úgy látom, hogy erre addig nincs esély, amíg a jelenlegi kormány van hatalmon.

Szólottam vala, uff

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszabbikmagyaroszagert.blog.hu/api/trackback/id/tr445129773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tattyu 2013.03.13. 19:42:26

Arra nem gondoltál, hogy a Múzeumkertben 11-kor élőben kapcsoljuk a Miniszterelnököt Brüsszelből? :)

Whattacukor 2013.03.13. 22:05:09

@tattyu: :D Ez érdekes felvetés, de ha a szónok nem jelenik meg élőben, csak virtuálisan, akkor simán elképzelhető, hogy a az éljenző tömeg is virtuális lesz.
Sőt a dolgot tovább gondolva, tulajdonképpen sehol sem kellene megjelennie élőben... Egy idő után erősen kérdéses lenne, hogy egyáltalán létezik e?
süti beállítások módosítása