HTML

Rosszabbik Magyarországért

Friss topikok

A különadókról

2013.03.23. 19:05 Whattacukor

A napokban figyeltem fel rá, hogy az általam preferált üzletlánc árai jelentősen közeledtek a kisbolti árakhoz, ezen mérgelődtem is, hiszen minden drágább lett (bár valahogy a kisboltokban kevésbé). Aztán beugrott! A nagy kereskedelmi láncokra is különadót vetettek ki, kivesézem hát ezt a témát is.

A bankadó
2010-ben az Orbán-kormánynak égetően szüksége volt extra költségvetési bevételekre, hogy be tudja foltozni, a költségvetésben keletkezett lyukat. Erre kitalálták, hogy fizessenek a bankok 200 milliárdot. Az érv az volt, hogy a bankoknak úgyis extraprofitjuk van. Ez részben igaz is, bár inkább extraprofitjuk VOLT a válság előtt. Ez tulajdonképpen meg is állja a helyét, szerintem is szükséges bankadó (nem mintha a bankok egyéb adók formájában nem járulnának amúgy is hozzá a közteherviseléshez).

A probléma az adó mértéke és a bevezetésének módja volt. Már akkor sejtette mindenki, hogy egy ilyen mértékű terhet nem tudnak lenyelni, hát nem is tették! Először csak nem nyitottak új bankfiókokat, aztán szépen lassan egyre drágábbak lettek a szolgáltatásaik, de ami a legjobban fájó befagyasztották a hitelezést, így az egyébként fontos kkv szektort is sikerült megszívatni. Ami a dologban szerintem a legnegatívabb az a módszer, ahogy az adót kivetették: "holnaptól fizess". Azért nem szabad ilyen módszerrel adót emelni, mert nem lehet rá felkészülni. A multi cégeknek a legfontosabb a kiszámítható jogi háttér, ha egy kormány nem tartja be a bankszövetséggel kötött alkut, miszerint kivezeti a bankadót, akkor ennek a kormánynak soha egyetlen szavát sem fogja elhinni egyetlen nagybefektető sem. Látható is, hogy nincsenek beruházások. Ha kulturáltan csinálták volna, akkor 2011-től vetettek volna ki egy 20-40 milliárdos terhet, ennyit még én is támogatnék

A telekom cégek adója
Na ezzel az intézkedéssel egyáltalán nem értek egyet! Ezeknek a cégeknek szép profitjuk van ez vitathatatlan, de meg kell nézni, hogy az elmúlt 15 évben mennyi pénzt öltek bele a hálózatfejlesztésbe! Ennek fényében szerintem megérdemlik a tisztes profitot! Ennek az intézkedésnek az egyetlen oka, hogy ezek a cégek külföldi tulajdonban vannak, vagyis fizessenek csak a németek helyettünk. Ez számomra elfogadhatatlan, ilyen alapon az autógyárakat is lehetne sarcolni....

A kereskedelmi láncok különadója
Szerintem ez az adónem a legérdekesebb. A cél itt is nyilvánvalóan a pénzbehajtás volt, de itt szerintem inkább a véletlennek, mint a tudatos tervezésnek köszönhetően sikerült pozitívumot is felmutatni. A bejegyzés elején említettem, hogy hála ennek az adónak, a kisboltok és a nagyáruházak közötti árrés csökkent, vagy megszűnt. Kétségeink ne legyenek, ezt is a fogyasztók fizetik meg. A dolognak az a pozitív oldala, hogy így a kisboltok némi extra pénzhez jutottak, vagyis tulajdonképpen sikerült indirekten a magyar kisvállalkozásokat támogatni. A bevezetés módja és az adó mértéke persze vitatható, de összességében azt kell mondanom, hogy jó ötlet volt ezt bevezetni!

Szólottam vala: Uff

Szólj hozzá!

Címkék: pozitívum bankadó kisvállalkozások telekom adó különadók

A bejegyzés trackback címe:

https://rosszabbikmagyaroszagert.blog.hu/api/trackback/id/tr955163942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása